Следвайте Гласове в ТелеграмПрезидентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрезидентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен
Коментари Харесай

Радев възложи на Главчев съставянето на служебен кабинет: Няма да се меся нито пряко, нито косвено в подбора на министри

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Президентът Румен Радев разпореди на претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление. Даде му период до идната събота.

" Въпреки, че няма избран период, с цел да се спестят средства посредством съвместяване на парламентарните избори и тези за Европарламент, смятам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен до 7 дни ", заръча Радев на новия длъжностен министър председател.

На Главчев той даде обещание да ме се меси нито директно, нито индиректно в подбора на министри, а от него изиска те да са оптимално неутрални политически. Не пропусна да похвали и своите служебни кабинети, като му сподели, че в случай че Гълъб Донев беше слушал препоръките да се занимава единствено с организацията на изборите, в този момент интерконектора с Гърция нямаше да е подготвен, този със Сърбия - стартират, нито да е получен първия транш по проекта за възобновяване.

Президентът се разгласи за избори 2 в 1 и съобщи: " Няма да вземам участие под никаква форма в съставянето на служебния кабинет ".

Така най-късно в събота, 6 април, Главчев би трябвало да се върне в президентството с подготвен състав на държавно управление. Тогава Радев ще предложения и парламентарните групи, с които да обсъдят проектосъстава, както е по новата конституция. Крайният период за оповестяването на изборите е 9 април, с цел да може те да съвпаднат с европейските на 9 юни, а за избор 2 в 1 към този момент се оповестиха множеството партии.

" С отговорност подобавам към написаното в Конституцията. Ще показва състав за държавно управление, който ще е равно далечен. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно ", отговори от своя страна бъдещият длъжностен министър председател Димитър Главчев.

Ето какво още си споделиха Румен Радев и Димитър Главчев при връчването на досието с мандата:

" Иска ми се да разясня повече конституционните промени, защото събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в огромна степен тяхната неплатежоспособност, в която се убедиха даже и създателите на тези промени ", сподели президентът Румен Радев още при започване на срещата.

" Искам също по този начин да споделя, че партиите, които не съумяха да ни обезпечат устойчиво ръководство за сметка на това съумяха да реализират една от своите съкровени цели - да лимитират оптимално пълномощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за осъществяване рамка ", сподели още Радев. 

 По думите му партиите са създали това " чисто механично ", без да отчетат някои обикновени положения. 

" За да се нагърбиш с ръководството на страната и то в миг на такава политическа рецесия, напълно не е задоволително. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психическа настройка и подготвеност да се заемеш с тази извънредно сложна задача ", разяснява президентът. 

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна рецесия, тъй като без да се сформира държавно управление няма по какъв начин да преминем и към провеждането на предварителни избори. 

Радев благодари на всички претенденти за длъжностен министър председател, които са се отзовали на поканата му за диалог. 

  " Разбирам и почитам претекстовете от професионално и персонално естество, което те споделиха пред мен, с цел да аргументират своето отвращение или неспособност да заемат този виновен пост. И скърбя за сложната обстановка, в която те бяха сложени, както те самите споделиха, без въобще и да са мислели за нея ", сподели президентът. 

Той благодари на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази виновна задача.  

" Уважаеми господин Главчев, в осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията Ви дефинирам за длъжностен министър председател и ви разпореждам да съставите длъжностен кабинет ", обърна се Радев към Димитър Главчев. 

" Аз ще Ви чакам най-късно идната събота със състав на длъжностен кабинет. Тогава ще поканя и представители на парламентарните групи за осъществяване на наложителните съвещания ", изясни президентът. 

„ С вас знаем, че това е мъчно решение и за двамата ни. Каква беше алтернативата в случай, че аз бях финален – да хвърлим страната в конституционна рецесия. Последствията щяха да са неприятни. С отговорност подобавам към написаното в Конституцията. Ще показва състав за държавно управление, който ще е равно далечен. Ще направя по този начин, че да не се срамувате при подписването на указа за държавно управление. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще показва претендентите на политическите водачи. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно “, изясни Димитър Главчев.

Припомняме, че президентът дефинира през вчерашния ден ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател в осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията. След измененията в Конституцията за длъжностен министър председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

Президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период, е записано в главния закон.

Радев организира срещи през последните два дни с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, шефа на Българската национална банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха диалози с подуправителите на Българска народна банка - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Радев разпореди на Главчев съставянето на длъжностен кабинет

Източници: dnes.dir.bg,  epicenter.bg, " 24 часа "


  

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР